BALIK NASIL TEMİZLENİR? - ANKARA BALIK RESTORANLARI

blog yazısı ekle !

BALIK NASIL TEMİZLENİR? - ANKARA BALIK RESTORANLARI

Eğer evde balık pişirmek istiyorsanız ve balığını kendiniz temizlemeyi düşünüyorsanız aşağıdaki anlatacaklarımıza mutlaka dikkat edin. Çünkü balık yanlış şekilde temizlendiğinde hem et ziyan olmakta hem de bazı durumlarda lezzet acılaşmaktadır.

Aslında Ankara balık restoranları harika bir şekilde temizlenmiş hijyenik balık servisi yapmaktadır. Ama ben illaki kendi balığımı alırım ve temizlerim, diyorsanız da bu konuda dikkatli davranmalısınız. Genellikle günümüzde balıkçılar çok cüzi ücretler karşılığında balık temizleme işlemini yapmaktadır. Ama bu keyfi yaşamak isteyen pek çok kişinin dikkat etmesi gereken küçük tüyolar aşağıda yer almaktadır.

Mustafa Meyhane

GOP

devamını oku... Adres: Kazım Özalp Mahallesi Kız Kulesi Sokak No:18/1 Çankaya - Ankara

Meyzende Meyhane

Çayyolu

devamını oku... Adres: Ahmet Taner Kışlalı Mahallesi 2866. Sokak 51/A Park Caddesi Çayyolu-Ankara

Rakıcı - Balık Restoranı

GOP

devamını oku... Adres: Nenehatun Caddesi No:60-B GOP-Ankara

Taraça Meyhane

Kızılay

devamını oku... Adres: İzmir 2. Cadde No:34 Kat:2 Kızılay-Ankara

Kuytu Meze Balık

Tunalı

devamını oku... Adres: Bestekar Cad. 6/D Kavaklıdere, Çankaya - Ankara

Safie Meyhane Roof Çankaya

Çankaya

devamını oku... Adres: Çankaya Mahallesi Cinnah Caddesi Nergis Sokak No:11 Çankaya-Ankara

Şilingir Meyhane - Balık Restoranı

Kavaklıdere

devamını oku... Adres: Remzi Oğur Arık Mahallesi Paris Caddesi 49/A Kavaklıdere-Ankara

Assos Meyhane

Bahçelievler

devamını oku... Adres: Yukarı Bahçelievler Mahallesi, Aşkabat Caddesi No:46/8 Bahçelievler-Ankara


Küçük Balıklar Nasıl Temizlenmelidir?


Eğer mezgit, istavrit gibi küçük balıkları temizleme niyetindeyseniz bıçak kullanmanıza gerek yok. Genellikle nezih bir ete sahip olan küçük balıklar sol elle kavrandıktan sonra sağ elle kafası kopartılabilmektedir. Daha sonra da başparmağınızla beraber baş kısmından kuyruk kısmına doğru elinize balığın içerisinde gezdirdiğinizde bağırsak ve karın bölgesi dışarıya çıkartılacaktır. İlk başta biraz zor gibi görünse de oldukça pratik olan bu yöntemle birkaç dakika içerisinde küçük balıklarınızı temizleyebilirsiniz.

Küçük balıklar içerisinde hamsiyi kendiniz temizlemek istiyorsanız bu noktada biraz daha dikkatli olmalısınız. Çünkü hamsi yağlı bir balık olacağından dolayı elde kolayca durmayacaktır. Sol elinizi unlayarak hamsiyi tutarsanız kolaylıkla temizlemeniz mümkün olacaktır. Ayrıca hamsinin baş kısmını karın bölgesine doğru koparttığınızda; bırakmayıp direkt olarak bağırsaklarını ve karnı tek hamlede çıkartabilirsiniz.

Eğer hamsi pilavı yapmayı düşünüyor veya mezgit gibi balıkları kılçıksız olarak tüketmek istiyorsanız da yukarıdaki işlemleri yaptıktan sonra solungaç kısmından kılçığı tutarak kuyruk kısmına doğru başparmağınızla itmelisiniz. Eğer balık taze ise sorun olmadan çıkacaktır ancak bayat olan balıklarda balığın parçalanma ihtimali yüksektir.

Büyük Balıklar Nasıl Temizlenmelidir?


Eğer temizlemeyi düşündünüz balık orta büyüklükte ise yani lüfer, levrek, çinekop, çipura gibi balıklarsa bıçak kullanmanız gerekmektedir. Bıçakla beraber balığın karnını kuyruk kısmına kadar açmalısınız. Böylece kolaylıkla karın kısmı ve bağırsak kısmı dışarı çıkartılabilecektir. Ayrıca bu işlemin ardından solungaçları tutup çektiğinizde balık tamamen temizlenmiş olacaktır. Fakat bu gibi balıkların iç kısmındaki siyah olan zarı temizlersiniz pişirme sırasında acı bir tat oluşmayacaktır.

Eğer temizlemeyi düşündüğünüz balık daha büyükse bu noktada yine bıçakla beraber öncelikli olarak balığın kafasını kesmelisiniz. Ev bıçakları büyük balıklar için yetersiz kalabileceğinden dolayı kasap bıçağı gibi daha büyük bıçakları tercih edebilirsiniz. Daha sonra ise sırt ve karın kısmındaki yüzgeçler kesilerek balığın kuyruk kısmına kadar karın bölgesi açılmalıdır.

Balık temizlerken dikkat etmeniz gereken diğer bir husus ise özellikle somon, tirsi gibi pulu sert olan balıkların dış yüzeyindeki pulların temizlenmesidir. Bunun için bıçağın tersini kullanabilirsiniz. Böylece balığın üstüne sürttüğünüzde et kısmı zedelenmeden sert pullardan arındırma işlemini bitirebilirsiniz.

Eğer bu kadar zahmete katlanmayı düşünmüyorsanız Ankara balık restoranı tercihinde bulunduğunuzda balık temizleme zahmeti ile uğraşmadan harika ve lezzetli dakikalar geçirebilirsiniz.