KARADENİZ’E ÖZGÜ BALIK LEZZETLERİ -ANKARA BALIK RESTORANLARI

blog yazısı ekle !

KARADENİZ’E ÖZGÜ BALIK LEZZETLERİ -ANKARA BALIK RESTORANLARI

Karadeniz'in soğuk ve berrak sularından yakalanan balıklar, deniz ürünleri, mısırla ile dolup taşan tarlaların ve başka gıda çeşitlerini oluşturan Karadeniz mutfağı şimdi Ankara balık restoranlarını süslemektedir. Karadeniz mutfağının özelliği yöresel tatların yer almasında saklıdır. Ayrıca balık çeşitlerinden hamsi bu yöre için vazgeçilmezdir. Otuzdan fazla hamsi yemek çeşidi bulunmaktadır. Çünkü tariflere baktığımızda hamsiye geniş yer verilmiştir. Hamsiyi sade olarak sunuma hazırladıkları gibi farklı tarzlarda da pişirildiği görülmektedir. Karadeniz mutfağı denildiği zaman akla üç çeşit gelir. Bunlar; hamsi, çay, fındık. Balığın en bereketli olduğu sulardan Karadeniz'den hamsi Ankara balık restoranlarının mutfağına misafir olmaktadır.

Birbirinden lezzetli, Karadeniz'e özgü balık lezzetleri şunlardır:

  • Kefal ekşilisi: balıklar halka halka kesilir. Fırın tepsisinin en altına yerleştirilir. Üzerine maydanoz, domates, soğan gibi çeşitli sebzeler doğranarak yerleştirilir. Tarifin lezzet sırrı ekşi kısmında gizlidir. Çünkü en son adet limon dilimleri ile ekşilik lezzetinin belirginleştirilmesidir.
  • Palamut dolması: bu yemek bütün tarifleri unutturacak türdendir. Çünkü kullanılan malzemeler oldukça zengin ve farklıdır. Mesela çamfıstığı, kuş üzümü, ceviz içi, baharat olarak yenibahar. Palamuttun iç kısmı temizlenir ve içine kavrulan bu malzemeler doldurulur ve sonra afiyetle yenir.
  • Hamsili ekmek: hamsi ve yeşillik çeşitleri aynı tarifte buluşmuştur. Pırasa, maydanoz, nane yaprağı, pazı yaprağı, soğan, hamsi, mısır unu, sıvı yağ ve kabartma tozu ile Karadeniz'e özgü bambaşka bir lezzet elde edilir.
Tüm bu tariflerden başka; hamsi tava, hamsi buğulama, hamsi pilavı, hamsi ızgara, hamsi kuşu, hamsi dolması, hamsi köftesi gibi çeşitleri de görmek mümkündür.

Rakıcı - Balık Restoranı

GOP

devamını oku... Adres: Nenehatun Caddesi No:60-B GOP-Ankara

Meyzende Meyhane

Çayyolu

devamını oku... Adres: Ahmet Taner Kışlalı Mahallesi 2866. Sokak 51/A Park Caddesi Çayyolu-Ankara

Kuytu Meze Balık

Tunalı

devamını oku... Adres: Bestekar Cad. 6/D Kavaklıdere, Çankaya - Ankara

Taraça Meyhane

Kızılay

devamını oku... Adres: İzmir 2. Cadde No:34 Kat:2 Kızılay-Ankara

Mustafa Meyhane

GOP

devamını oku... Adres: Kazım Özalp Mahallesi Kız Kulesi Sokak No:18/1 Çankaya - Ankara

Şilingir Meyhane - Balık Restoranı

Kavaklıdere

devamını oku... Adres: Remzi Oğur Arık Mahallesi Paris Caddesi 49/A Kavaklıdere-Ankara

Assos Meyhane

Bahçelievler

devamını oku... Adres: Yukarı Bahçelievler Mahallesi, Aşkabat Caddesi No:46/8 Bahçelievler-Ankara

Safie Meyhane Roof Çankaya

Çankaya

devamını oku... Adres: Çankaya Mahallesi Cinnah Caddesi Nergis Sokak No:11 Çankaya-Ankara


Karadeniz Yemekleri Nelerdir?

Karadeniz de hamsi dışında başka lezzetler de bulmak mümkündür. Kendine özgü malzemelerin yanı sıra kendine özgü isimleri ile dikkat çekmektedir. Mesela guliya, kukuca, turşu kavurması, sarambula, golia, tomara kızartması, gibi. Bu lezzetlerin kimisi tuzlu kimisi tatlıdır. Mısır unu, yeşil yapraklı sebzeler bolca kullanılmaktadır.

Karadeniz Tatlıları Nelerdir?

Laz helvası, kuymak, Laz böreği, hurmalı tart, hamsiköy sütlacı, pepeçura gibi şerbetli veya hamur işi yapılan tatlılar hazırlanır. Bu tatlıların bazıları Rumlardan Karadeniz mutfağına geçmiştir.

Karadeniz Çorbaları Nelerdir?

Kara lahana çorbası, hamsi çorbası gibi lezzetler en ünlüleridir. Siyah lahana bütün Karadeniz için hamsiden sonraki önemli bir besin maddesidir. Yemek çorbasız başlamaz. Karadeniz de tarlalarda sıkı çalışmak için güce ihtiyaç vardır. Halk bu gücü çorbalardan kazanmaktadır.

Ankara balık restoranları, hamsi yemeklerinin yanı sıra Karadeniz'e özgü tatlılardan helva gibi hafif lezzetlere de yer vermiştir. Karadeniz yemeklerinin yüksek kalorili, besleyici ve tok tutması gibi özelliklerde olması Ankara halkının yoğun iş temposuna ayak uydurabilmesi için tercih etmektedir. Sebzelerin, yeşilliklerin kullanılması yemeğin besleyici değerini yükseltmektedir. Dolayısı ile Öğrenciler için tercih sebeplerinden en önemlisidir.