YUNAN MUTFAĞINDA BALIK VE ÇEŞİTLERİ -ANKARA BALIK RESTORANLARI

blog yazısı ekle !

YUNAN MUTFAĞINDA BALIK VE ÇEŞİTLERİ -ANKARA BALIK RESTORANLARI

Ankara balık restoranları, yeniliklerde hız kesmiyor. Şimdi de menülerde buram buram Yunan esintileri gelmektedir. Balık konusunda önceki yazılarımızda dünya mutfağında pek çok ülkeden tarifler paylaşmıştık. Şimdi ise çok uzaklaşmadan komşumuz olan Yunanistan mutfağına bir göz atalım. Çünkü Yunan mutfağının çeşitliliği, lezzeti ülkemizde insanlar için büyük merak konusudur. Yunan mutfağı aynı zamanda Türk mutfağına benzerlik gösteren lezzetleri bulunmaktadır. Aynı zamanda Yunan mutfağında porsiyonlar hem büyüktür hem de doludur. Böyle olunsa insanlar karınlarını kolayca doyurabilmektedir.

Ülkemizde mevsimine göre bulunan balıklar, Yunanistan'da her mevsim balık bulmayı kolaylaştırıyor. Aynı zamanda denize olan kıyısının genişliği nedeni ile balıklar, Yunan mutfağının en önemli unsuru haline getirmiştir. Özellikle ahtapot, deniz ürünleri arasında en çok tercih edilenlerin başında gelir.

Yunan mutfağına mezeler ve taze balıklar, ülke sınırlarını aşarak dünya da büyük ilgi uyandırmıştır. Yunan mutfağında en meşhur balık çeşitleri: morina, levrek, barbunya, çipuradır. Istakozun en lezzetli halini yine Yunan mutfağında bulabilirsiniz. Balık fiyatları ucuz olduğu gibi lükse giren balık yemeklerin fiyatları da artmaktadır. Ayrıca Yunanistan mutfağında balık yemeden önce limon suyu gezdirilir ve öyle yenir.

Meyzende Meyhane

Çayyolu

devamını oku... Adres: Ahmet Taner Kışlalı Mahallesi 2866. Sokak 51/A Park Caddesi Çayyolu-Ankara

Mustafa Meyhane

GOP

devamını oku... Adres: Kazım Özalp Mahallesi Kız Kulesi Sokak No:18/1 Çankaya - Ankara

Taraça Meyhane

Kızılay

devamını oku... Adres: İzmir 2. Cadde No:34 Kat:2 Kızılay-Ankara

Vicolo İtaliano

Çayyolu

devamını oku... Adres: Profesör Ahmet Tamer Kışlalı Mahallesi Alacaatlı Caddesi No:9 G/2 Çayyolu-Ankara

Kuytu Meze Balık

Tunalı

devamını oku... Adres: Bestekar Cad. 6/D Kavaklıdere, Çankaya - Ankara

Rakıcı - Balık Restoranı

GOP

devamını oku... Adres: Nenehatun Caddesi No:60-B GOP-Ankara

Safie Meyhane Roof Çankaya

Çankaya

devamını oku... Adres: Çankaya Mahallesi Cinnah Caddesi Nergis Sokak No:11 Çankaya-Ankara

Şilingir Meyhane - Balık Restoranı

Kavaklıdere

devamını oku... Adres: Remzi Oğur Arık Mahallesi Paris Caddesi 49/A Kavaklıdere-Ankara

Assos Meyhane

Bahçelievler

devamını oku... Adres: Yukarı Bahçelievler Mahallesi, Aşkabat Caddesi No:46/8 Bahçelievler-Ankara


Yunan Mutfağı Mezeleri

Balık çeşitleri çok olunca mezeleri de o denli çok ve çeşitli olur. Bu mezeler de Türk mutfağında olduğu gibi zeytin yağı, sarımsak mezelerin olmazsa olmazıdır. Yunan mutfağı mezeleri şunlardır:

  • Skordaki
  • Girit mezesi
  • Fıstıklı, cevizli peynir topları
  • Pabucaki
  • Ahtapotlu Girit pilavı
  • Saganaki
  • Dako
Bu meze çeşitleri arasında Girit'e ait lezzetler de bulunmaktadır. Balığın yanı sıra sebzenin de bolluğu mezeleri bir adım öne çıkarmaktadır.

Yunan Yemekleri

Yunanistan'da zeytinlerin bol bulunması ile zeytin yağının en lezzetlisi ve kalitesi yine Yunan mutfağına aittir. Dolayısı ile Yunan yemeklerinde bol zeytin yağı görmek sizleri şaşırtmasın. Yunanistan'ın merkezinde kırmızı et, beyaz et oldukça çok yenirken adalara gidildikçe bu çeşitler balığa bırakmaktadır. İçecek olarak en fazla kahve ve uzo tüketilir. Uzo, Yunanistan'a ait bir alkollü içecek çeşididir. Kahveye özellikle sabah kahvaltısında geniş yer verilir.

Yunanistan Tatlıları

Ana yemekte balık veya kırmızı eti yedikten sonra sıra tatlıya gelir. Peki Yunanistan'ın en meşhur tatlıları hangileridir? Diye merak edenlere işte detayları verelim: feta me meli tatlısı. Feta peyniri ile yapılan lezzetli bir tatlıdır. Tavada eriyen peynire bal gezdirip susam ile süsleyince damak çatlatan bir lezzet oluşmaktadır.

Diğer tatlı çeşidi loukoumades. Bildiğimiz Türk mutfağındaki lokma tatlısını Yunan mutfağında da görmekteyiz.

Ankara balık restoranları, Yunan mutfağının gerek meze çeşitleri gerek balık çeşitleri ile oldukça benzerlik göstermektedir. Hatta Ankara balık restoranlarının porsiyonca büyük olması Yunanistan'ı bu konuda yakalamayı başarmıştır. Taze balık çeşitleri ile halkın gönüllerini fethetmektedir.