SARDALYA NASIL YAPILIR? - ANKARA BALIK RESTORANLARI

blog yazısı ekle !

SARDALYA NASIL YAPILIR? - ANKARA BALIK RESTORANLARI

Oldukça besleyici olan Omega yağları bakımından da son derece zengin olan sardalya bizim balık sofralarımızda pek sık karşılaştığımız bir tür değildir. Yurtdışında özellik Akdeniz ülkelerinde bolca avlanıp tüketilen sardalya konserve olarak de tercih edilmektedir.

Vitamin ve mineral bakımından zengin olan sardalya özellikle Temmuz ayında bollaşmakta Ağustos ve Eylül'e kadar bu bolluk sürmektedir. Marmara Bölgesi'nde yoğun bir şekilde avlanmakla olan sardalya hamsiye benzeyen yapısıyla da dikkat çekmektedir. Eğer sardalya pişirmeyi düşünüyorsanız aşağıdaki basit tariflere göz atabilir ve güzel sofralar hazırlayabilirsiniz.

Sardalya Daha Çok Tava Olarak Tüketilir


Hamsiye benzemesi ile beraber sardalyanın tam olarak tüketilmesi de bu konuda size bir ipucu vermektedir. Yağlı ve güzel bir dokuya sahip olan sardalya tava için son derece idealdir. Oldukça diri bir eti olan sardalyayı tavada pişirmek istiyorsanız hamside olduğu gibi içini temizlemeli ve daha sonra mısır ununa bulayarak kızgın yağa atmalısınız.

Sardalya tava farklı bir şekilde daha pişirilebilmektedir. İnce bir ete sahip olan sardalyayı kılçığından ayıklayarak tamamen kılçıksız bir şekilde pişirebilirsiniz. Kılçık ayıklamak da oldukça basittir. Sardalyanın başını aldıktan sonra solungaç kısmından kılçığı tutarak kuyruğa kadar çekmelisiniz.

Ayrıca kılçıksız olan sardalya birbirine birleştirilerek ikili şekilde de pişirilebilmektedir. Burada dikkat edilmesi gereken nokta sardalyanın taze olmasıdır. Taze olan sardalyanın kılçığı kolaylıkla ayıklanırken bayat olan sardalyalarda kılçığı ayıklarken balığın eti parçalanacaktır.

Meyzende Meyhane

Çayyolu

devamını oku... Adres: Ahmet Taner Kışlalı Mahallesi 2866. Sokak 51/A Park Caddesi Çayyolu-Ankara

Mustafa Meyhane

GOP

devamını oku... Adres: Kazım Özalp Mahallesi Kız Kulesi Sokak No:18/1 Çankaya - Ankara

Kuytu Meze Balık

Tunalı

devamını oku... Adres: Bestekar Cad. 6/D Kavaklıdere, Çankaya - Ankara

Rakıcı - Balık Restoranı

GOP

devamını oku... Adres: Nenehatun Caddesi No:60-B GOP-Ankara

Taraça Meyhane

Kızılay

devamını oku... Adres: İzmir 2. Cadde No:34 Kat:2 Kızılay-Ankara

Şilingir Meyhane - Balık Restoranı

Kavaklıdere

devamını oku... Adres: Remzi Oğur Arık Mahallesi Paris Caddesi 49/A Kavaklıdere-Ankara

Safie Meyhane Roof Çankaya

Çankaya

devamını oku... Adres: Çankaya Mahallesi Cinnah Caddesi Nergis Sokak No:11 Çankaya-Ankara

Assos Meyhane

Bahçelievler

devamını oku... Adres: Yukarı Bahçelievler Mahallesi, Aşkabat Caddesi No:46/8 Bahçelievler-Ankara


Fırında Sardalya Tarifi


Fırında pişirilecek balıklar içerisindeki en pratik olanı sardalyadır diyebiliriz. Yağlı bir dokuya sahip olduğundan dolayı fırında kurumayacak olan sardalya küçük bir balık olmasına rağmen lezzetini ve suyunu muhafaza edebilmektedir. Taze olarak satın almış olduğunuz sardalyaların mutlaka başı ayıklanmalı ve fırına bu şekilde servis etmelisiniz.

Fırında sardalya istiyorsanız daha lezzetli olması için soğan, sarımsak, domates gibi garnitürle iyice harmanlamalısınız. Bu şekilde harmanlamış olduğunuz sardalyayı çok az miktarda zeytinyağı gezdirip üstünü kapatmadan fırına verin. 180 derecelik fırında yaklaşık olarak 30 dakika içerisinde nar gibi kızaracak olan sardalya muhteşem lezzeti ile beğeninizi kazanacaktır.

Izgara Sardalya


Sardalya yağlı bir dokuya sahip olduğundan dolayı ızgara için de son derece idealdir. Fakat ızgara sardalyanın daha lezzetli olmasını istiyorsanız çok az miktarda tuz ve pul biberle harmanlamayı deneyin. Bu şekilde yarım saat kadar marine ettikten sonra ızgara edilecek olduğunu sardalya hem yapışmayacak hem de son derece lezzetli bir şekilde pişecektir ve suyunu muhafaza edecektir.

Sardalya ızgara yaparken tıpkı hamside olduğu gibi telli olan ızgarayı kullanmanızı tavsiye ediyoruz. Küçük bir balık olacağı için diğer ızgara çeşitleri sizi uğraştıracaktır. Tel ızgarada telin izinin çıkması ile beraber hem iç kısmı daha iyi pişecek hem de görünüm açısından da hoş olacaktır.